Finans-Smarta tips för din privatekonomi

Olika sparformer – vad finns det?

Det finns många olika sätt att lägga sina pengar i sparande över kort eller lång tid. Du kan t.ex spara i aktier och fonder i olika former och på många olika sätt. Du kan även öppna olika typer av sparkonton på din bank eller hos andra förvaltare som håller i dina pengar och ger dig en viss ränta på pengarna. När man pratar om investeringar och vad du får ut av det är det oftast avkastningen du i slutändan är intresserad av.

Du kan även, som vissa, vara mer intresserad av att ha en talande andel i ett företag som du tror på och känner lusten att vidare utveckla med dina idéer kring företagets branschområde. Det finns många alternativ till varför vi vill investera. Att investera i fonder kan vara fördelaktigt då det fungerar som en portfölj med flera olika börsbolag och många andelsägare där man på sätt och vis inte är ensam om att påverka utgången och avkastningen.

När du köper aktier placerar du dina pengar i ett visst företag som du tror kommer ha ett uppåtsträvande kurva inom en viss framtid. Att lägga dina pengar på ett sparkonto hos någon privat förvaltare eller hos en bank är ett mer stabilt och säkert kort för att öka dina placerade pengar. Det finns olika typer av bestämmelser för hur många uttag du får göra från sparkontot beroende på hur villkoren ser ut. Ofta får du betala en viss summa för att öppna möjligheten att göra ett uttag från ditt låsta sparkonto.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>